1 Aralık 2024 Pazar

bakın böyle bir tarhana tarifi bir daha bulamazsınız.

 2024 yazı sonunda yaptığım Figen abla tarhanası

malzemeleri videonun altına yazıyorum.


Figen abla tarhanası :

1 kg sogan 1 kg domates 1 kg kapya biber 1 kg suzme yogurt 1 demet maydonoz 1 demet dereotu 1 demet nane yarim kg. haslanmis nohut 5 kilo un Istediginiz kadar yeşil biber 4-5 havuc 1 kucuk kase kirmizi mercimek 1 kucuk kase yesil mercimek 10 dis sarmisak 10 yemek kasigi tuz 100 gr çemen tozu (aktarlarda satiliyor) 100 gr kereviz otu (aktarlarda satiliyor) Ve basliyoruz : Ben bunlari gecmis yillarda onden pisirerek de yaptim, cigden de yaptim.. Ama bu sene tek tek rendelemeye usendigim icin pisirecegim. Sogan, domates, kapya ve yesil biberler, havuc, onceden suda bekletilip haslanmis nohut, yesil ve kirmizi mercimekler, sarmisak,maydonoz, nane ve dereotunu buyuk bir tencerede az suyla pisirdim. Hepsi yumusayip suyu azalinca süzdum (suyunu atmayin,saklayin ve daha sonra corbalariniza, yemeklerinize azar azar ekleyin Kalanlari blendirla ezdim.ve buyuk bir legene koydum. Icine yogurdu, cemen tozu, kereviz tozu, tuz ve 5 kilo unu ekledim. Yogurdum hamur yaptim. Legenin uzerini bir bezle ortup, evin en gunes alan kismina biraktim. Burada 1 hafta durdu. Her gun iki kere agzini acip, hamuru yogurdum, tartakladim, tekrar kapattim.. Bu arada hamurum kabardikca kabardi. Ve mis gibi kokmaya basladi. 1 hafta sonra temiz bir bezin uzerine parca parca alarak serdim tarhanami.. Evin en iyi hava alan, en serin yerine serdigim ortunun uzerindeki tarhana parcalarini, surekli ters-yuz ede ede iyice kuruttum. Kurudukca elimle daha ufak parcalara boldum Artik kurumustu. Sonra ufaladim, ovaladim, elekten gecirdim.. Incecik toz haline getirdim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder