1 Ekim 2020 Perşembe

tarhanayı bir de böyle yapın...figen abla tarhanası (ayla günay' dan öğrendim)

malzemelerimiz 1 kilo kırmızı biber 1 kilo kuru soğan 1 kilo domates 1 kilo süzme yoğurt yarım kilo havuç yarım kilo kırmızı mercimek yarım kilo nohut 200 gr. yeşil biber birer demet maydonoz, nane, dere otu beş on diş sarmısak (isteğe göre 1 kaşık domates salçası 1 kaşık biber salçası) 10 yemek kaşığı tuz 6 kilo un

1- kırmızı biber-soğan, domates, yeşil biber, maydonoz, nane, dereotu, sarmısaklar çiğ olarak blenderdan geçirilir ve büyük bir leğene konulur.....

2- nohut, havuç ve kırmızı mercimek çok az suda haşlanır, blenderla çekilerek leğendeki malzemeye eklenir..

3- süzme yoğurt, salçalar, tuz eklenir..



4- önce elle bir karıştırılır, sonra azar azar unu eklenir....ilk etapta 4 kilodan fazla un alıyor....ama durun, bütün unu eklemeyin hemen...biraz bekletin yaklaşık 1,5 - 2 kilosunu...

5- yumuşak bir hamur elde edin....asla sert olmasın...nasıl desem, şöyle yumuşak ve cıvık arası....

6- hamuru çok güzel bir şekilde karıştırır mısınız, tokatlar mısınız, artık size kalmış ama çok iyi karışsın olur mu?

7- üzerini kapatıp bir gece bekletin....hemen ertesi sabah hamuru açıp iyice bir karıştırın...biraz sulanmış olabilir, un ekleyin.....yine üzerini kapatın...bu işlemi akşam da yapın.....günde iki defa karıştırıp, sulanmışsa un ekleyeceğiz....un eklemeyi sadece ilk üç gün yapın..ondan sonra ekleme yapmayın)

8- bir hafta boyunca her gün iki kere tahta kaşık veya oklava ile iyice karıştırıp alt üst edilir...

9- fazla başıboş bırakmayın, artık hamur kabarmaya başlayıp leğenden taşabilir....o yüzden sık sık kontrol edip karıştırın....karıştırma işini asla ihmal etmeyin)

10- bir hafta kadar sonra muhteşem kokmaya başlamış olur....şimdi onu alalım ve gölge bir yere, bir çarşafın üzerine kaşık kaşık serelim...






11- sakın güneşe sermeyin....güneş tarhananın rengini alır, bembeyaz yapar.....
.eveeet gelelim parçalarımıza...üste gelen kısımlar kurur..her parçayı sık sık ters yüz etmek lazım ki altı da üstü de kurusun...

12- kurudukça bu kez elimizle biraz daha ufak parçalar haline getiririz....sürekli böyle ufalaya ufalaya kurumaya devam eder...

13- iyice kuruduysa elimizle eze eze, sonrasında daaaa , elekten geçirerek son haline getiririz....



.




afiyet bal şeker şifa olsun.....







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder