1 Ekim 2020 Perşembe

tarhana nasıl yapılır?..ilk video kendi tarifim...diğerleri alıntı..

figen abla tarhanası... (ayla günay' dan öğrendim)







Ev Tarhanası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg domates
  • 1 kg kırmızı biber
  • 1 kg kuru soğan
  • Yarım kg nohut (pişmemiş hali yarım kg. Haşlayarak kullanacağız.)
  • 1 kg yoğurt
  • 3 yemek kaşığı tuz
  • yarım demet maydanoz
  • 1 demet nane
  • 5 kg un (yaklaşık)

Ev Tarhanası Tarifi Yapılışı

  1. Domates, soğan, biber, maydanoz ve taze naneyi yıkayıp, ince ince doğrayın.
  2. Üzerine 1 lt su ekleyerek iyice yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişirin.
  3. Daha sonra haşlanmış nohutu da ekleyerek blender ile ezin. Süzgeçten geçirin.
  4. Karışımı yoğurtma kabına alın, yoğurt ve tuzu ilave edip karıştırın.
  5. Elenmiş un ile katı bir hamur yapın, cam veya çelik bir kaba koyup üzerini kapatın ve 6-7 gün bekletin (biz çocuklar için 3-4 gün bekletiyoruz, ne kadar bekletirseniz o kadar ekşi tadı olacaktır).
  6. Her gün sabah, öğlen, akşam hamuru karıştırın.
  7. Çok sulanırsa un ilave edebilirsiniz.
  8. Süre dolunca bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülün.
Not: biz bir kaç senedir yağlı kağıt üzerine dökeriz, çünkü hamur beze bir miktar yapılaşabiliyor ancak kağıda yapışmadığı için rahatça ters çevrilebiliyor. Biraz kuruyunca daha da ufalayın. Son olarak kevgirden geçirip gölgede iyice kurutun. Bez bir torbaya koyup saklayın.

-
-
-
-
-
-
bir başka arkadaşımdan tatir:

MALZEMELER
  • 3 kg.domates
  • 2 kg.soğan
  • 2 kg.kırmızı biber
  • 1 kg.süzme yoğurt
  • 1 kg.haşlanmış nohut
  • Tarhana otu (Daha çok Ege’de bulunan bir ottur, diğer yörelerde pek bilinmiyor)
  • Tuz
  • Hava serinse 1 tatlı kaşığı kuru maya (Sıcaksa mayaya gerek yok)
  • Aldığı kadar un
Ana malzemelerimiz, kırmızı biber, soğan, domates, nohut (ben dondurucudan çıkardım),süzme yoğurt ve tarhana otu.( tarhana otu yerine nane de koyabilirsiniz)
Sırasıyla tencereye nohut,iri doğranmış soğan, kırmızı biberler ve domatesi döşedim. En üste yıkadığım bir demet tarhana otunu koyup, elimle hafif bastırdım. Pişirmek için büyük bir tencere seçmeniz yerinde olur. Üzerine 1 çay bardağı su ekledim ki, hemen dip tutmasın. Kısık ateşe koyup 2 saat kadar pişirdim. Bunu düdüklü tencerede 30 dakika pişirerekte yapabilirsiniz.
Youtube kanalımızdan videosunu da izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=hl412alwNos
Ocaktan indirip, ılıyana kadar bekleyin. Ilıdıktan sonra üzerinden tarhana otunu alıp attım. Ot bütün kokusunu sebzelere vermişti. Tencerenin dibinde biriken suyu ayrı bir yere süzdüm. Bu suyu sakın atmayın. Ben bu suyu çorbalara katıyorum. Suyu pet bardaklara koyup dondurdum. Lazım oldukça çıkarıp kullanıyorum. Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Suyunu süzdüğümüz sebzeleri blenderdan geçirdim. Püre haline gelince geniş bir leğene döktüm. Tuzunu yemeğe attığımız tuzdan daha fazla attım. Yani biraz yoğun bir tuz tadını hissetmeniz lazım. Mümkünse kaya tuzu kullanın. Bir tatlı kaşığı instant veya kuru maya attım. (Havalardan emin olamadığım için hemen ekşisin diye maya kullandım. Çok sıcak havalarda buna gerek yok.) 1 kg. süzme yoğurdu ilave ettim. Azar azar un ilave ederek poğaça hamuru kıvamında bir hamur yoğurdum. Üzerini örtüp ılık bir yerde mayalanması için  bir gün kadar beklettim.
Mayalanan hamuru, ara sıra yoğurarak 2 gün boyunca bekletin. Bunu hamur biraz daha ekşisin, tarhana tadı otursun diye yapıyoruz.
2 günün sonunda tarhanayı pamuklu bir bezin veya torbanın içine dökün, ağzını toparlayın. Üzerine ağırlık da konulabilirmiş ama ben koymadan akşamdan sabaha kadar beklettim.
Ertesi gün sabah güneş gören bir yere çarşaf serdim. Tarhanayı parça parça serdim. Üst kısım biraz kuruyunca ters çevirdim. Tersi de kuruyunca bu kez elimle bir kaç parçaya böldüm, yine kurumasını bekledim. 2 saat sonra yeniden elimle ovaladım.
 En son bir kısmı kuru, bir kısmı nemliyken, tarhanayı içeri aldım ve azar azar mutfak robotundan çektim. Hamur çok ıslak kalmış yeterinde kurumamışsa robottan çekerken yeniden birleşerek hamur halini alabilir. Bu az kuruttuğunuz anlamına gelir. Kolay kolay parçalanmıyor, küçük taneler olmuyorsa çok kurutmuşsunuzdur. Bu kez robot çalışırken 1-2 yemek kaşığı kadar su ilave edip yeniden çekebilirsiniz.
Robottan çektiğim kısmı bir elekten eledim. Üstte kalan iri parçaları yeniden robota aldım, diğer çekilmemiş kısımlarla beraber tekrar çektim. Benim en zevk aldığım kısım burası oldu. Hepsini çekince tarhanayı geniş bir tepsiye veya bir bez üzerin döküp yaydım. Güneş gören bir yerde, ara sıra karıştırarak 1 gün kadar beklettim.  Çok sıcak havalarda son kurutma işlemini gölge bir yerde yapın ki, tarhananız ağarmasın.
Kuruyan tarhanayı cam bir kavanoza koyun. Veya bez bir torbaya koyup poşetleyin. Serin bir yerde saklayın. 
-
-
-
-
-
-
-
evde toz tarhana yapmak isterseniz yine ölçülerimiz ve tarifimiz aşağıda:
1 kilogram domates
1 kilogram kırmızı biber
1 kilogram soğan
1 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası
3 kaşık yoğurt
10 gram yaş maya
Aldığı kadar un
1 bardak tuz
Dilediğiniz baharatlar
Biberleri derin bir tencereye alın. Üzerine ortadan ikiye böldüğünüz soğanları, en üste de domatesleri yerleştirin. Tencereye 2 su bardağı da su ilave edin ve malzemeleri haşlamaya bırakın.
Sebzeler yumuşayınca tencereyi ocaktan alın ve tüm malzemeleri büyük bir süzgece aktarıp süzün. Sebzeleri bir yoğurma kabına alın ve içine yoğurt ekleyin. Yaş mayayı da suyla açarak sebzelere ilave edin.
Hamuru 5 saat dinlendirin. Bir miktar daha un ilave edip yeniden yoğurun ve yeniden dinlenmeye bırakın.
Hamuru 3-4 gün boyunca ekşimesi için dinlendirin. Bu esnada her gün biraz daha un ilave edip yoğurun.
Bu sürenin sonunda iyice ekşiyen tarhana hamurundan iri parçalar koparıp temiz bir örtünün üzerine serin ve güneş gören bir yerde kurumaya başlayın.
Tarhanayı en az 2 gün iyice kurutun. Ardından mutfak robotundan geçirip toz haline getirin. Bez torbalarda ya da kavanozlarda saklayın.
-
-
-
*
-
-


Tarhana nasıl yapılır Tarhana hamuru nasıl hazırlanır, tarhana nasıl kurutulur

MARAŞ TARHANASI NEDİR? MARAŞ TARHANASI YAPILIŞI
Maraş tarhanası ise son dönemde karşımıza tarhana cipsi olarak çıkan bir ürün. Kağıt gibi beyaz ve incecik yapılan Maraş tarhanası için ihtiyacınız olan temel malzemeler ekşi yoğurt ve aşurelik buğday. Pişirildikten sonra üzerine biberli yağ da gezdirilen Maraş tarhanası yapmak isteyenler için malzemeleri ve tarifi de buraya bırakalım:
1 kilogram aşurelik buğday
1,5 kilogram ekşi yoğurt
1 çay bardağı un
yemek kaşığı tuz
Dilediğiniz baharatlar (kekik, nane vb.)
Buğdayları bir gece önceden ıslatıp kabartın. Ertesi gün büyükçe bir tencerede 4 saat kadar haşlayın. Haşlama suyu azaldıkça su ilave edebilirsiniz.
Bu arada yoğurdun içine un, tuz ve baharat ekleyip hepsini güzelce karıştırın.
Bulgurlar haşlanıp soğuduktan sonra yoğurtlu karşımı bulgurlara ilave edin ve hepsini yeniden karıştırın.
Karışımı tarhana kurutmak için kullanılan özel hasırların üzerine ince bir tabaka halinde yayın ve bu vaziyette en az 2 gün güneşte bekletin.
Tarhanalar iyice kuruyunca toplayıp bez torbalara ya da kavanozlara yerleştirin.
-
-
-
-
-
-
-
KONYA TARHANASI NEDİR? KONYA TARHANASI YAPILIŞI
Konya tarhanasının yapılışı da Maraş tarhanasına oldukça benziyor. Ancak bu kez yoğurt ayran haline getirildikten sonra kullanılıyor. Konya tarhanası için malzemeler şöyle:
1 kilogram aşurelik buğday
1 kilogram yoğurt
Tuz
Buğdayları bir gece önceden ıslatıp kabartın.
Yoğurdu içine su ilave ederek koyu bir ayran haline getirin. İçine tuzu da ekleyip ayran kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
Ardından içine ıslattığınız buğdayları ekleyin. Kıvamı yoğurt çorbasından daha koyu olunca altını kapatın ve soğumaya bırakın.
Soğuyunca elinizi ıslatıp tarhanaya ince yuvarlaklar halinde şekil verin. Güneş altında 2 gün kadar kurutun. Tarhanalar iyice kuruyunca toplayıp bez torbalara ya da kavanozlara yerleştirin.
-
-
-
-
--
-
-
-


UŞAK TARHANASI NEDİR? UŞAK TARHANASI YAPILIŞI
Uşak tarhanası ise bol miktarda biber ve tarhana otu adı verilen özel bir otla yapılıyor. Ancak bu otu bulamazsanız da Uşak tarhanası yapabilirsiniz. Elbette yoğurt ve un da diğer temel malzemeler. Gelelim Uşak tarhanasının malzemelerine ve yapılışına:
1,5 kilogram kuru soğan
1 demet taze nane
1 kilogram taze biber (kırmızı ve/ya yeşil olabilir)
1 kilogram yoğurt
1,5 kilogram tam tahıl unu
Tuz
Soğan, biber ve naneyi mutfak robotundan geçirip iyice püre haline getirin. Ardından bu karışımı bir tencereye aktarın. Üzerine yoğurt ve tuz ekleyip karıştırın. Karışımı 1 gün dinlendirin.
Ertesi gün bu karışımı yoğurma kabına alıp azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğurun.
Tarhananım mayalanacağı geniş kabın tabanına temiz bir örtü yayın. Tarhanayı örtünün üzerine döküp üzerini de yine bir örtüyle kapatın. Bu şekilde doğrudan güneş görmeyen bir ortamda 21 gün mayalanmasını bekleyin. Bu esnada 3-4 günde bir örtüyü açıp tahta kaşıkla karıştırın.
Bu sürenin sonunda üzerine hafifçe un serpilmiş ince bir örtünün üzerine tarhanadan kopardığınız avuç içi büyüklüğündeki parçaları yerleştirin. Tarhanalarınızı 2 gün güneşte kurutun. İyice kuruduklarında iki avuç arasında ovaladığınızda ufalanacak kıvama geleceklerdir.
Ufalama işlemini yaptıktan sonra yeniden örtünün üzerine yaydığınız tarhananızı iyice kuruduktan sonra bez torbalarda ya da kavanozlarda saklayın.
-
-
-
-
-


KASTAMONU TARHANASI NEDİR? KASTAMONU TARHANASI YAPILIŞI
Kastamonu tarhanası diğer tarhanalardan biraz farklı çünkü kurutulmuyor, bu nedenle yaş tarhana olarak da biliniyor. Yine tarhana otu kullanılarak yapılan Kastamonu tarhanasının malzemeleri ve yapılışı ise şöyle:
2 kilogram yoğurt
4 çorba kaşığı tuz
1 kilogram kuru soğan
1 kilogram domates
750 gram biber (kırmızı ve yeşil)
3 kilogram un
Tarhana otu
Soğanları piyazlık doğrayın. Domates ve biberleri mutfak robotundan geçirin.
Tuz, tarhana otu, soğan, domates, biber ve yoğurdu kapaklı bir tencerede karıştırıp kapağı kapalı vaziyette 2 gün dinlenmeye bırakın.
Bu sürenin sonunda karışımı daha büyük bir kaba aktarıp içine azar azar yedirerek unu ekleyin. Yeniden kapağını kapatıp mayalanması için beklemeye başlayın. Normalde mayalanma süresi 1 haftayı bulabilir ancak çok sıcak havalarda 3-4 gün içinde de kıvamı yenebilir hale gelecektir.
Mayalanan tarhanayı kavanozlara bölüştürdükten sonra buzdolabına kaldırın. Tarhanayı buzdolabı poşetlerine bölüştürüp derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.


Tarhana nasıl yapılır Tarhana hamuru nasıl hazırlanır, tarhana nasıl kurutulur

TARHANA YAPMANIN VE SAKLAMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz.
Tarhana yaparken kullandığınız yoğurdun kalitesi de önemlidir. Ekşi yoğurt demek çok ekşimiz yoğurt anlamına gelmiyor. Bu nedenle yoğurdunuzun besin değerini ve nefasetini koruduğuna emin olun. Tarhanayı ekşi seviyorsanız yoğurdun yanı sıra hamurun ekşiliğinden de faydalanabilirsiniz. Tarhana hamuru uzun süre beklediğinde mayalanıp ekşir, bu da tarhananıza farklı bir lezzet verir.
Tarhananın mayalanmasını hızlandırmak için içine fırından alacağınız ekmek hamurunu ya da 1 paket kuru veya yaş mayayı da ilave edebilirsiniz.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-







.
.
.
.
.
.

.
.
.



TARHANA TARİFİ
MALZEMELERİ;
1 kilo yoğurt
1 kilo domates
1 kilo biber
1 kilo soğan
1 baş sarımsak
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
1 bardak tuz
Dilediğiniz baharatlar
10 gram kadar yaş maya
8 kilo un


TARHANA NASIL YAPILIR?
Domates ve soğanın kabuklarını soyun. Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamurunuz yumuşak olacak. Üzerini örtün ve mayalamaya bırakın. 2 gün boyunca mayalanacak ve koyduğunuz kaptan taşma ihtimali var bu nedenle hamurunuzun 2 katı büyük bir kab seçin. Mayalandıktan sonra parçalar halinde bir örtünün üzerine serin ve kurumaya bırakın. Tarhana kurudukça daha küçük parçalara bölün. Kıvamı uygun hale gelince robotta un haline getirin, birkaç gün gölgede bekleterek iyice neminin kurumasını bekleyin. Tamamen kuruduktan sonra kavanozlara doldurun ve ağızlarını sıkıca kapatın.



-
-
-
-
-
-















.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder