1 Aralık 2023 Cuma

Biraz kübizm, biraz pop art, biraz soyut resim-1-

 Basliktaki terimlerin aciklamalarini, paylastigim fotograflarin en altina ekliyorum.



































Kübizm, 20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışından saparak devrim yapan Fransız sanat akımıdır. Pablo Picasso ve Georges Braque, nesne yüzeylerinin ardına bakarak konuyu aynı anda değişik açılardan sunabilecek geometrik şekilleri vurgulamışlardır


Pop Art: 1950’lerin sonlarında İngiltere’de ve 1960’ların başında ABD’de ortaya çıkan bir sanat hareketi olan pop art akımı, soyut dışavurumculuğa tepki gösteren genç sanatçıların akım haline getirdikleri sanatsal bir yaklaşım. Popüler kültürün ve tüketim toplumunun ele alınmasıyla karakterize olan akım, İngiltere ve ABD’de değişik koşullarda ve birbirinden bağımsız olarak ortaya çıktı. Sanatçılar, reklam, gazete ve dergi gibi görsel kültür malzemelerini kullanarak, ürünlerin ve popüler kültür simgelerinin resimlerini yaparak bu akımın çerçevesini zaman içerisinde belirlediler. Gerçekçi ve objektif görünümüyle bilinen ve genellikle parlak renklerle ve büyük ölçekli eserlerle ifade edilen pop art akımı, sanatçıların genellikle sıradan insanlar ve nesneler üzerinde durarak, gündelik hayatı yansıtmaya çalışmışları üzerine yoğunlaştı.


Soyut sanat, genel anlamıyla doğada var olan gerçek nesneleri betimlemek yerine, biçimler ve renklerin, temsili olmayan veya öznel kullanımı ile yapılan sanata denir. Nonfigüratif sanat terimi ile değişmeli olarak kullanılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder