1 Şubat 2020 Cumartesi

strafordan keserek bunların hepsini duvar veya vitrin süsü yapabiliriz..bakın dinleyin lütfen..


strafor kesip şekillendirmenin ve objeler yapmanın, bana göre püf noktaları (bunlar sadece benim fikrim) :

1-  straforu, ısıtılmış bıçakla düzgün kesebilirsiniz....
2-  yaptığınız çalışmayı renklendirmeden önce muhakkak alt-üst-iç-dış, her tarafını beyaz tutkalla 1-2 kat boyayın...ondan sonra normal bir boyayla  boyayın...ham haliyle straforun üzerine hiç bir boyayı sürmeyin..ya boyayı emer, ya boyayla direkt temas edince erir, veya başka sıkıntılar çıkar.
3-  vernik filan kullanabilirsiniz elbette...ama bunu sadece işinizin her tarafını beyaz tutkalla en başta astarlamışsanız yapabilirsiniz....bakın şunu unutmayın ki, tiner bazlı boyalar, vernikler, oje, aseton, 502 veya bally gibi keskin kokulu güçlü yapıştırıcılar straforu eritiyor.illaki önce beyaz tutkalla astar geçilecek...
4-  sadece görünen kısmını beyaz tutkalla astarlayıp, görünmeyen kısımlarını bırakmayın.yoksa beyaz tutkallı kısımdan, arka tarafa doğru bükülmeler oluyor.dediğim gibi, ön-arka-iç-dış her tarafı beyaz tutkalla 1-2 kat astarlanacak.ondan sonra gayet dayanıklı oluyor
5-  strafor çalışmalarınızda yapıştırıcı olarak sadece sıcak silikon ve beyaz tutkal kullanın..gerisi straforu eritiyor.
6-  straforu ısı kaynaklarından uzak tutun, hemen erir, deforme olur

7-  iki parçayı birbirine yapıştırıyorsanız bol bol toplu iğne kullanın sabitleştirmek için...tutkal kuruduktan sonra iğneleri çekip çıkartabilirsiniz.
8-  hani her tarafını beyaz tutkalla 1-2 kat boyayın dedim ya, bunun yerine siyah veya kahverengi ayakkabı boyası da kullanabilirsiniz..o da straforu koruyor , hiç zarar vermiyor ve boyadan daha ucuz.
9-  çok çeşitli kalınlıkta ve sertlikte straforlar var..çok ince, orta, kalın....çok sert, çok yumuşak, renkli, beyaz....hepsiyle her iş yapılmıyor..

mesela en sert olanlarıyla raflı bir ayakkabı/terlik dolabı bile yapabilirsiniz.çünkü onlar esnek değil....

en yumuşak ve esnek dokulu straforla, hafif bükülebilecek şekiller yapabilirsiniz.mesela vazo, dekoratif küp..bunlarda eğer gerekiyorsa çok az  bükülme, bombe filan verebilirsiniz..esnektir hemen kırılmaz..

en incecik olanlara bayılıyorum...bıçakla filan uğraşmaya gerek yok makasla kesebilirsiniz..bakmayın incecik olduğuna, beyaz tutkalla 1-2 kat astarladıktan sonra gayet de dayanıklı oluyorlar..bunların yüzeyleri de pürüzsüzdür..maket ev, köprü vs yaparken çok rahat oluyor.

duvar panolarınızı bence biraz sert olanlarla yapın..ne de olsa duvarda duracaklar, kuvvetli olsunlar

10-  çalışmalarınızda size yardımcı olması için bol bol toplu iğne kullanın..çalışmanız kuruyunca hepsini geri çıkartırsınız..ama kalıcı olsun diyorsanız  ince bir teli  kısa kısa kesin, ve toplu iğne gibi kullanın...(mesela bir ayakkabılık yapıyorsanız rafların sağlam tutunması için, veya iki parçayı tutkalla yapıştırdıktan sonra asla ayrılmamasını iyice garantilemek için...)

11-  ve bir daha söyleyeyim  tiner bazlı hiç bir parlatıcı veya boya veya yapıştırıcı kullanmayın..ama su bazlı ne varsa kullanabilirsiniz...













































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder